Georefererade stomkartor till generalstabens topografiska karta
Stomkartor till generalstabens topografiska karta har geokorrigerats.
Stomkartor utgör ett historiskt källmaterial som visar läget och utbredningarna av tidigare odlingsmark, dvs. mark som brukats som åker eller slåttermark.
Stomkartorna består av transporter av storskaliga lantmäterikartor, storskiftes- och lagaskifteskartor, som klistrats ihop till en stomkarta. Den kronologiska spännvidden för underlagen är stor - från ca 1700 till ca 1900. Transporterna av lantmäterikartorna varierar i kvalitet och i hur tydligt markslagen åker och äng är redovisade. Våtmarker är som regel väl redovisade.
Stomkartbladen har tidigare enbart funnits som original hos Riksarkivet. Täckning är inte fullständig och kvalitén varierande. Enbart kartblad som i någon mån redovisar markanvändning har digitaliserats.
De kompletterar den Häradsekonomiska kartan som täcker stora delar av Götaland och Svealand och som finns georefererad och nedladdningsbar ( https://geodata.naturvardsverket.se/nedladdning/haradskartan/).
Stomkartorna är indelade i två kartserier, Norra (Serie J2aa) och Södra verket (Serie J2ab). Norra verket har kartblad i skala 1:100 000 eller 1:200 000 och det Södra verket kartblad i skala 1:100 000. Volymerna i Norra verket består i allmänhet av fyra till sex del-kartblad som tillsammans utgör ett kartblad, medan volymerna i Södra verket oftast består av två till fyra del-kartblad.